tinteltand


Onafhankelijkheid schoolraad opgeheven
July 2, 2011, 23:22
Filed under: ouderbijdrage, schoolraad | Tags: , , , , ,

Omdat ik op dat punt het vertrouwen in voorzitters, leerkrachten en bestuursleden verloren had om tenminste eerlijk de ouders te informeren over hun rechten, heb ik mij kandidaat gesteld voor de schoolraad, tot grote ontsteltenis van de bestuursleden, want zoals we lezen wordt het niet wenselijk geacht dat ouders zich zo maar kandidaat stellen voor de schoolraad:

Om geen apart orgaan te creëren is het de bedoeling om binnen de Tintelraad de leden van de schoolraad te “zoeken”. Omdat de verkiezing van de schoolraad aan wettelijke regels gebonden is, kunnen we niet zelf kandidaten aanstellen of kiezen, maar we kunnen wel aan de ouders duidelijk maken dat het bestuur van de school gebaat is bij een gelijke samenstelling van de schoolraad en de Tintelraad.

– Vanuit het leerkrachtenteam zullen Goedele, Katrien en Sofie zich kandidaat stellen;

– Voor de ouders willen Joël en Trui zich kandidaat stellen, Elisabeth wordt gevraagd. De verkozenen in de schoolraad duiden daarna twee gecoöpteerden aan, liefst ook leden van de Tintelraad

uit: Verslag Tintelraad 10 november 2010

Aan het feit dat hier een Tintelraad in voege is, die pas 4 maanden later statutair geofficialiseerd zal worden, ga ik nu even voorbij. Ook tijdens het vorige schooljaar werd dezelfde formule voor ‘werkbaarheid’ (schoolraad = dagelijks bestuur) voorgesteld, terwijl in een goed functionerend school dit geen probleem zou mogen vormen. Om mijn kandidatuur te motiveren bij de andere ouders, heb ik onderstaand document geschreven dat ik wou verspreiden, maar uiteindelijk is dat niet gebeurd. Gezien de dreigementen van de bestuursleden zou dit de rust in de school nooit ten goede komen. Uiteindelijk werden op 18/6 de drie andere kandidaten verkozen op basis van 44 stemformulieren (dixit Henckens) (er zijn 87 kinderen, dus zeker 160 stemgerechtigde ouders). Als er nog twee gecoöpteerden moeten worden aangeduid zou het van democratische instelling getuigen om mij te kiezen. Verslagen van de schoolraad werden nog nooit onder de ouders verspreid hoewel daar wel vertegenwoordigers van de ouders in de schoolraad zitten. Dit was de motivatietekst bij mijn kandidatuur die uiteindelijk niet verstuurd is geweest.

Waarom ik mij kandidaat gesteld heb voor de schoolraad…

Wat is eigenlijk een schoolraad?

Een schoolraad is een inspraakorgaan dat in principe in elke school verplicht is en waarin ook de ouders vertegenwoordigd zijn. De ouders in de schoolraad zijn door de andere ouders verkozen of worden door de ouderraad afgevaardigd.

In het gemeenschapsonderwijs hebben de schoolraden adviesbevoegdheid naar de directeur en de scholengroep en overlegbevoegdheid en informatierecht over de beslissingen die het schoolleven beïnvloeden. De eigenlijke bestuursbevoegdheid in het gemeenschapsonderwijs hoort toe aan de raden van bestuur van de scholengroepen. Elke scholengroep heeft bestuursbevoegdheid over alle instellingen van het gemeenschapsonderwijs in een welbepaald gebied. Ook de ouders zijn in deze raden van bestuur vertegenwoordigd. Het zijn immers de leden van de schoolraden die, via een systeem van getrapte verkiezingen, de raad van bestuur aanduiden.”

http://www.ond.vlaanderen.be/gidsvoorouders/participatie/schoolraden.htm

In die zin is er de afgelopen twee jaar een boel onduidelijkheden ontstaan over rechten, plichten en kosten m.b.t. freinetonderwijs. Verder leken een heleboel mensen problemen te hebben met kritiek en niet lijken te begrijpen dat zonder kritiek geen enkele verbetering mogelijk is.

Ik weet ook niet wat de exacte houding is bij het GO! over een school die zo systematisch probeert een elitaire, exclusieve school te zijn, maar het staat haaks op de waarden die vooropgesteld worden (“Bij ons is iedereen een VIP!”). Ik haal daarom hieronder een drietal punten aan die volgens mij redelijk fundamenteel zijn en deze elitaire dynamiek binnen de Tinteltuin duidelijk maken.

Kosteloos onderwijs? De financiële ouderbijdrage aan de vzw is vrijwillig. Het kan gewoon niet dat een school geld vraagt aan ouders voor pedagogische doeleinden (freinet of andere) en al helemaal niet zonder duidelijke verantwoording waarvoor dat geld bestemd is. Het enige wat de school nog mag aanrekenen zijn activiteiten buiten de muren van de school (extra muros in vaktermen). Dit staat duidelijk vermeld op de website van het departement onderwijs:

De toegang tot onderwijs is kosteloos tot het einde van de leerplicht, dat zegt de Grondwet (Artikel 24, $ 3). Ook de zgn. Schoolpactwet zegt dat bewaarschool-, lager en secundair onderwijs kosteloos zijn. De overheid betaalt hiervoor alle kosten voor personeel en werkingsmiddelen. Ouders betalen geen inschrijvingsgeld en in het kleuter- en lager onderwijs moeten ze ook niet betalen voor handboeken, schriften en noodzakelijk schoolgerief. Dat betekent echter niet dat ze helemaal niets moeten betalen. Ouders moeten inderdaad bijdragen in de kosten voor extra-murosactiviteiten zoals het bijwonen van culturele manifestaties of het deelnemen aan openluchtklassen, zeeklassen, toegangsprijs tot het zwembad enz. Een lagere school is trouwens niet verplicht om zelf over een uitgeruste turnzaal te beschikken.

Ook het nieuwe decreet over het basisonderwijs zal de kosteloosheid van het onderwijs bevestigen. Nieuw is wel dat dit decreet de mogelijkheid schept om precies over deze kosteloze toegang klacht in te dienen bij de Commissie Laakbare Praktijken (RAC Arcadengebouw – 1010 Brussel).

Ouderverenigingen, maar ook individuele ouders zullen van dit recht gebruik kunnen maken.” (Guy Janssens, waarnemend directeur-generaal basisonderwijs – http://www.klasse.be/leraren/archief/631

Achtergrond over de commissie:

http://www.ond.vlaanderen.be/zorgvuldigbestuur/pdf/EindverslagCLP.pdf

In de meeste scholen wordt nochtans wel een rekening gepresenteerd, zeker in secundaire scholen, maar daar is tenminste toch duidelijk waarvoor het geld dient. Dat freinetscholen eigenlijk betalend lidmaatschap vragen is niet nieuw. In het inspectieverslag van De Appeltuin in Leuven, dat iedereen net zoals alle andere inspectieverslagen sinds 2007, kan lezen op ond.vlaanderen.be, wordt exact hetzelfde aangehaald:

De schriftelijke communicatie met ouders in verband met de kostenbeheersing in het basisonderwijs is niet volledig correct en transparant. De informatiebrochure De Appeltuin concreet van A tot Z vermeldt niet dat er geen kosten mogen worden aangerekend om de ontwikkelingsdoelen na te streven en de eindtermen te bereiken, bevat geen bijdragelijst zodat ouders bij het begin van het schooljaar een zicht zouden hebben op de kosten die de school kan doorrekenen en accentueert onvoldoende het vrijblijvende karakter van een mogelijke gift (BaO/2007/05 Kostenbeheersing in het basisonderwijs).”

http://www.ond.vlaanderen.be/doorlichtingsverslagen/verslagen/BaO-1011-56011-DL_VER_10617.pdf

De inspectrice schrijft hier dat de infobrochure:

moet vermelden dat onderwijs kosteloos is;

moet ouders inlichten over de kosten die er wel zijn (extra muros) en

moet duidelijk maken dat de financiële bijdrage van ouders mag, maar vrijwillig is (een

gift).

Dezelfde situatie doet zich voor in de Tinteltuin. Je kunt ouders wel een reglement laten tekenen waarin ze verplicht lid worden van de vzw, maar daar mag geen prijskaartje aan vasthangen.

Misschien verlies je dan inderdaad je stemrecht in de vzw, maar je kind kan hiervoor niet geweigerd worden op school. Natuurlijk komt hier bij dat zolang je vrijwillig aan de vzw stort zonder echt gefactureerd te zijn, niemand ooit kan bewijzen dat dit een verplichte bijdrage was.

Ik heb hierover een tijdje terug de vraag gesteld aan de voorzitters van de vzw, maar daar is nooit een antwoord ter zake over gekomen. Er is wel altijd gezegd dat dat geld nodig was om de freinetpedagogie te garanderen, maar er wordt niet bijverteld dat elke school dezelfde pedagogische vrijheid heeft. De inspectie zegt niet welke pedagogie je moet gebruiken, die probeert de zien of de leerlingen het vereiste niveau hebben bereikt. Hoe dat wordt bereikt, is van veel minder belang, als je resultaten boekt met de leerlingen.

De school krijgt geld van de staat dat alles zou moeten dekken behalve uitstappen, dus zou het geld dat de ouders bijdragen enkel gebruikt mogen worden voor uitstappen buiten de school. De situatie is de laatste jaren meestal anders geweest: voor uitstappen en kampen moest vaak nog extra betaald worden. Is het geld dat de overheid geeft voor onderwijs dan onvoldoende? Het financieel verslag van vorig jaar is volgens mij nooit gepubliceerd (alleen toegelicht), maar er was volgens mijn slechte geheugen best wel wat geld over.

Verder is het vreemd dat het systeem van fair share (iedereen draagt bij naar vermogen) ervoor zorgt dat de werkingsmiddelen afhankelijk zouden zijn van het inkomen van de ouders van de leerlingen. Het systeem lijkt op een sociaal tarief, maar is dat eigenlijk niet, omdat bij een sociaal tarief er meestal een andere instantie is die het verschil bijpast. Het kan echt niet dat de werking van een school afhangt van de rijkdom van de ouders.


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *