tinteltand


Weigeren van inschrijvingen

Recht op inschrijving. Toen ik tijdens de laatste opendeurdag persoonlijk getuige was van het feit dat er een inschrijving gewoon geweigerd werd, werden ook mijn vermoedens bevestigd dat er al de bedoeling is enkel een ‘selectief’ publiek tot de Tinteltuin toe te laten. Zelfs het intake-gesprek dat elke ouder moet doen, lijkt meer op een examen dan op een verwelkoming. Nochtans is ook hier de Vlaamse overheid duidelijk:

Mag een school weigeren om een kind in te schrijven?

Het gelijke onderwijskansendecreet heeft het principieel inschrijvingsrecht voor elk kind verankerd. Concreet betekent dit dat u uw kind kan inschrijven in de school en/of de vestigingsplaats van uw keuze. Een school moet de leerlingen inschrijven in de volgorde waarin ze zich aanmelden en mag dus geen kinderen ‘voornemen’. Voor broertjes en zusjes van al ingeschreven kinderen geldt er wel een voorrangsregeling. Er is eveneens een beperkte voorrangsregeling voor Nederlandstalige kinderen in Brussel. Aan dit inschrijvingsrecht zijn wel twee voorwaarden verbonden.

Eerst en vooral moet uw kind voldoen aan de toelatingsvoorwaarden die door de overheid zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld: in het buitengewoon onderwijs mogen scholen geen leerlingen toelaten die geen inschrijvingsverslag hebben.

Als ouder moet u ook instemmen met het pedagogisch project en het schoolreglement, die u bij de inschrijving worden voorgelegd. Zonder deze instemming kan de school uw kind niet inschrijven.

Is aan deze twee voorwaarden voldaan, dan kan een school nog slechts in een heel beperkt aantal gevallen een leerling weigeren of doorverwijzen.

http://www.ond.vlaanderen.be/gidsvoorouders/rechtplicht/naarschool/14.htm

Het is ook een beetje vreemd dat in de Tinteltuin de ‘oudervereniging’ (i.c. WG Pedagogie) de inschrijvingen helemaal zelf lijkt te beheren, terwijl dat ik alle andere scholen een verantwoordelijkheid is van de personeelsleden van de school (directie, leerkrachten, secretariaatsmedewerkers. Verder is het eens te meer vreemd dat er zoals in alle scholen geen publieke inschrijvingsdata worden gegeven, maar dat je persoonlijk contact moet opnemen met een ouder voor een ‘afspraak’. In de meeste ‘gewone’ scholen ga je gewoon 10 minuten neerzitten met een personeelslid, vul je je gegevens in en klaar is kees. Er is alleen maar een school omdat er leerlingen zijn en de financiële slagkracht (subsidiëring) hangt samen met het aantal leerlingen.

Waarom dan leerlingen weigeren?

De redenen die bij die ene weigering gegeven werden, waren nochtans pedagogisch van aard: we willen de klassen klein houden om onze freinetpedagogie te garanderen. In dit opzicht worden alle scholen over dezelfde kam geschoren: het aantal leerlingen dat je als school recht geeft op een fulltime leerkracht ligt volgens mij vooraan in de twintig. Het feit dat er in de Tinteltuin gewerkt wordt met graadklassen, kan een pedagogische keuze zijn, maar is op dit moment een mathematische noodzaak en zelf dan zijn er niet genoeg leerlingen voor een full-time lesopdracht. Omdat er leerlingen ‘tekort’ zijn, zijn er leerkrachtenuren tekort, en daardoor … ‘verplichte ouderparticipatie’.

Los van de flagrante weigering van een inschrijving op de opendeurdag door de coördinator, die vragen over de kwestie vervolgens doorverwees naar een ouder, kan ik u getuigenissen bezorgen van ouders die herhaaldelijk hebben moeten telefoneren, intake-gesprekken hebben moeten ondergaan, om na veel aandringen ingeschreven te kunnen worden. Het is ook kenmerkend dat het in de communicatie steeds over de gezinnen gaan, nergens wordt het kind vermeld.

De vierkantshoeve in Goetsenhoven in het jaar 2009-10 zorgde voor een compleet andere situatie – er was daar zelfs plaats tekort en de klassen zaten echt vol (op basis van oppervlakte). Dit jaar in Zoutleeuw, is de situatie net het omgekeerde: er is overcapaciteit. De wachtlijsten van Goetsenhoven waren legitiem, door de oppervlaktebeperking, in Zoutleeuw kunnen er in principe geen zijn. In feite is het intake-gesprek een manier om te peilen of de ouders a) bemiddeld genoeg zijn (juiste gezinnen); b) om veel te betalen (juiste redenen); c) en bereid te betalen (kennis van zaken) en met de juiste informatie d) het is vrijwillig, maar wel verwacht. Let op de woordkeuze ‘bewaken’:

 

Reeds in september 2009 staat in het verslag van de werkgroep pedagogie:

Karin Beheer wachtlijst i.f.v. het efficiënt invullen van tekorten die ontstaan in een bepaalde groep, … In samenspraak met Helga. vb : er kunnen nog twee leerlingen toegelaten worden in een bepaalde

leeftijdsgroep bij aanvang van het nieuwe schooljaar -> welke

kinderen/gezinnen komen hiervoor in aanmerking ? Bewaken dat de juiste gezinnen omwille van de juiste redenen voor dit project kiezen met kennis van zake en op basis van de juiste informatie.

Uit: Verslag vergadering WG Pedagogie, 17 september 2009

Een keuze met kennis van zaken en de juiste informatie lijkt al minder van tel een paar maanden later, wanneer de onthaalbrochure wordt geredigeerd.

Onthaalbrochure

– godsdienst-zedenleer en financiële bijdragen worden niet opgenomen

– pictogrammen maken i.s.m. tweede graad om de brochure een eigen look&feel te geven

– uitgeschreven freinettechnieken (Lieve/Elisabeth) mogen doorgestuurd worden zodat ze hierin opgenomen kunnen worden

uit: Verslag werkgroep Pedagogie, 16 december 2009

 


 


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *