tinteltand


Visie voor een brede, open school

Omdat de voorzitters veinsden niet te begrijpen wat mijn bedoeling was om zo op de kosteloosheid van het basisonderwijs te hameren, heb ik in een mail van 16 maart 2011 nogmaals het probleem in het breed uitgelegd.

Hoi Lieven,

Bedankt voor je antwoord. Het is niet mijn bedoeling eender wie persoonlijk aan te vallen, of de bekritiseren: enkel ideeën, redeneringen en bestuursstructuren. Ik beoog ook geen positie in de Tintelraad of het bestuur.

in alle eerlijkheid, ik wil graag steunen in wat je nodig hebt, maar ik weet echt niet

wat dat is en hoe dat eruit zou kunnen zien. Ik hoor je vaak principes, en ook

waardevolle uitgangspunten, formuleren, maar ik snap niet welke eisen of

doelstellingen er achter zitten.

…een concrete toekomst voor de Tinteltuin als een waarlijk origineel pedagogische project waar onze kinderen leren leren. D.w.z. geen dooie feitjes uit boekjes memoriseren, maar echte, levenslange kennis opbouwen door zelf te doen en te ervaren, te mislukken en opnieuw te proberen, mening te vormen, jezelf te bevragen, je mening bij te stellen… En dit moet op een positieve, opbouwende manier gebeuren, zodat het vertrouwen van ELK kind kan groeien. Dat is bijna het allerbelangrijkste in het basisonderwijs: zonder een flinke basis zelfvertrouwen wordt je middelbaar een brokkenparcours, hoe “slim of dom” je ook bent.

Maar eigenlijk ben zeer tevreden over de eigenlijke klaspraktijk, dat heb ik ook herhaaldelijk gezegd. Enkel de omkadering is zo’n zootje geworden dat de school als geheel bijna op het spel staat, of er toch zwaar nadeel van ondervindt. Men is in het begin te veel bezig geweest met het realiseren van dromen en te weinig met het stellen van concrete doelen en strategieën. Voor een deel is dat, in het enthousiasme van het nieuwe project, volkomen begrijpelijk. Wat ik wel weet is dat er nooit een echt pedagogisch project is geweest: “we gaan de meest leerrijke omgeving maken die we met de middelen die er zijn kunnen en we denken dat zus en zo te bereiken.”

Het woord freinet is een joker geworden die je kunt inzetten om eender wat te justifiëren. Je hebt dat woord zelfs niet nodig als je een echt concreet pedagogisch project kunt opstellen, al neem je nog zoveel van Freinet over als je wilt. Elke leerkracht heeft best een zo groot mogelijke bundel technieken en leerkracht die ook de goede elementen van Freinet toevoegt, is een betere leerkracht. Maar het kan toch niet zijn dat omdat je in een freinetschool staat alle andere technieken taboe zijn? Ook is ouderparticipatie helemaal niet Freinet, de meeste kinderen waren bij Freinet intern in de school. Daarom waren het ook de kinderen die veel verantwoordelijkheid kregen. Als er een hekje te schilderen zou het toch leuker zijn dat de kinderen het doen dan de papa’s. het is misschien niet zo supernetjes en perfect, maar de kinderen zien elke dag apetrots hun echt zelf geschilderde hekje.

Na het debacle van vorig jaar is er geen tijd meer om te talmen, we moeten echt van start gaan nu. Tijd om eindelijk te stoppen met zeuren en het ook eens te hebben over de talrijke voordelen van Zoutleeuw en gewoon te trachten er het beste van te maken.

Het probleem zit in de vzw en haar volgens mij deontologisch foutieve voet in de school via de schoolraad. Als de samenstelling zo gestemd is, is het wettelijk in orde, maar dat maakt de school blijkbaar stuurloos. Ik maak mij ernstig zorgen over de toekomst van de Tinteltuin de mensen aan het roer nog altijd de locatie van de school niet willen consolideren zonder met alternatieven te komen. We moeten nu er het beste van maken op deze locatie en ons blazoen oppoetsen door de school echt te laten draaien (te consolideren) en ik pleit daar al lang voor.

Mijn verrassing was groot toen Bart tijdens de Task Force zelf dat zei. Dat we eigenlijk infrastructureel niet anders kunnen. Ik heb de indruk dat ‘ouders’ op die manier de school kunnen verlammen. Die parallelle samenstelling van vzw bestuur en schoolraad moet ophouden. Geen cumul van schoolraad en bestuurspositie of tintelraad. De vertegenwoordiging verbreden, dat is democratie.

Ook WG-coördinatoren zouden moeten verkozen worden en zouden hun visie op de werkgroep kunnen gebruiken om stemmen te winnen. Zij hebben toch redelijk wat inspraak wat behoren automatisch tot de Tintelraad. Dit alles zal, ik zeg het nogmaals, ook een ander groot probleem kunnen aanpakken: de ouderparticipatie. Er zal weer een leuk speechje zijn om iedereen op te roepen mee te helpen zijn vrijdag en het zal weer geen verschil maken. Vele mensen zijn het beu, ook de houding van sommige WG-coördinatoren, of het tekort aan erkenning. Het is omdat ze zich niet betrokken voelen, er zoveel fundamentele onduidelijkheid blijft en zoveel vergaderd wordt en weinig gebeurt. De participatie wordt opgelegd, als verplicht afgeschilderd en door een select groepje delegerenden zo netjes voorgekauwd dat bijna niemand nog zin heeft om bij te dragen. Men moet ophouden het ouderengagement als verplichtend voor te stellen en van bovenaf vorm te geven – het moet organisch ontstaan, een afspiegeling van de talenten en persoonlijkheden van de groep. Daar zit ook de kwestie van betrokkenheid. Op dit moment is er op dit vlak echt crisismanagement te doen en mijn vrees is dat het nu al een titanenwerk zou zijn om dit om te turnen. Ik kan op dat vlak concrete voorstellen doen, past helaas niet binnen bestek van deze al te lange mail.

De kwestie over de bijdrage is een serieuze vraag die elke ouder aangaat en ik ook duidelijk heb gesteld. De school kan niemand bij de inschrijvingen weigeren en in het ultieme geval kan de vzw geen ouder verplichten geld bij te dragen en hun daar enkel voor straffen door lidmaatschap van de vzw op te zeggen. Geen stemrecht dus. En dan mag ik misschien ook niet meer meedoen aan de werkgroepen? Er klopt toch iets niet als je de lijn doortrekt.

Mijn factuur die het nummer 1 draagt gaat over lidgeld. Eigenlijk zijn alle betalingen van de ouders zonder factuur (vrijwillige) bijdragen en kan niemand daar iets van zeggen.

Als ik helemaal fout ben en de ouderbijdragen inderdaad absoluut verplicht zijn op straffe van uitsluiting van de school, dan had ik graag geweten hoe het zit met het inschrijvingsrecht en belofte van kosteloos onderwijs. Die commissie waar ik aan refereerde is er niet alleen voor klachten, maar ook voor vragen.

Je kunt er toch niets op tegen hebben dat we die vraag gewoon voorleggen? De bijdrage is zeer hoog en duidelijkheid over waar het geld exact voor dient is er al zeker niet. Als klasbudget dreigt het al gauw voor pedagogische doeleinden gebruikt te worden, en eigenlijk zou dat door GO betaald moeten zijn. Als het gaat om grondstoffen, bouwmaterialen, materiaal om iedereen zelf mee te laten werken, dan is het klasbudget zeer goed besteed.

 

En nogmaals: hoe kun je het argument maken tegen Zoutleeuw zonder een alternatief? Of is dat er wel: waarom zit de Tinteltuin niet in Koningsmolen (King’s Mill Learning Village) aan een vriendenprijsje? Ik verwacht mij toch weer aan ‘op die manier wordt niet gecommuniceerd’ enzo, hopelijk kun je respect opbrengen voor mijn eerlijkheid. Misschien is dit in de taskforce wel al ter sprake gekomen, maar als je kandidaat bent voor een bestuursfunctie binnen vzw, mag je daar toch open over communiceren.

Een huurcontract met de Tinteltuin gaat over een boel centen en voor een buitenstaander die alleen die oppervlakkigheden weten kan dit wel belangenvermenging lijken. Niemand durft dat blijkbaar te zeggen? Ik zal er waarschijnlijk wel naast zijn, maar het is niet vergezocht en de enige manier waarop ik zin kan geven aan wat op die task force vergadering gebeurde.

mijn verontschuldigingen alvast,

met oprechte groeten,

Johan

 

Hierop kwam het volgende antwoord:

 

—– Originele e-mail —–

Van: “Lieven C

Aan: Johan B

Cc: Philippe D, Peter V

Verzonden: Donderdag 17 maart 2011 06:05:43 GMT

Onderwerp: Re: kosteloos onderwijs

Dag Johan,

Dit is een heel lang antwoord, en terug met zeer waardevolle zaken. Wat moeilijk is eraan zijn twee zaken:

Vooreerst de essentie: je/jullie eigen gedrag: woorden, hoe wijs ook (cf. aantal paragrafen in deze mail) hebben maar betekenis als ze ook gedragen worden door de manier waarop je ze beleeft. Gedurende de voorbije maanden, en neem dit als persoonlijke feedback van mij uit, en niet als een standpunt van “een orgaan in de school” heb je zelf die geloofwaardigheid ondermijnt [sic] door, vooral omtrent het financiële, andere zaken te zeggen dan te doen. Er is ontelbare keren door jouw of je partner gezegd dat er is betaald, wat nu nog altijd niet het geval is. Ik kan met deze woorden van jou dus geen zinvol gesprek voeren, als ik vervolgens er niet op kan vertrouwen dat je er ook naar handelt.

Dit is ook mijn hoofdreden om dit soort gesprekken te bannen uit “publieke fora” als de av en de oudergroep, omdat het alleen maar schaadt. Je zult jezelf terug kracht geven en geloofwaardig maken door hier in rust een antwoord op te geven hoe je dit zult oplossen; en zoals je ook in je mail hebt gekopieerd, wil ik eerst daarover een gesprek vooraleer ik de rest serieus kan nemen die hieronder staat. En dat wil ik graag, want er staan zinvolle dingen in; het ligt dus in grote mate bij jou nu of er iets mee kan gebeuren of niet.

Een hartelijke groet, en indien je me je telefoonnummer door kunt sturen via sms naar mijn gsm (0477/32.72.09) bel ik je deze middag tussen 1730 en 1800 op om het hierover te hebben,

Lieven C

De boodschap was dus eerst betalen, dan praten en ook geen enkel woord in de richting van een reactie op mijn vragenen bemerkingen. In dat telefonische gesprek had ik echt geen zin, en heb daarvoor dan ook gepast. Ik verwachtte duidelijkheid over de kwesties voor mij en heel de oudergroep. Dezelfde avond nog kwam deze, dreigende mail met ultimatum.

Van: Philippe D

Aan: Johan B, Isabel B

Cc: Helga H, Joel VDW, Peter V

Verzonden: Donderdag 17 maart 2011 23:02:10

Onderwerp: achterstallige ouderbijdrage vzw de tinteltuin

Goedenavond Isabel, Johan,

Gelieve ons te laten weten of aan te tonen dat de beloofde betalingen ( ref ouderbijdrage vzw Tinteltuin) gebeurd zijn.

Tot op heden ontvingen wij geen bewijs van volledige of gedeeltelijke betaling.

Los van het inhoudelijk gesprek rond kosteloos onderwijs wil ik jullie een laatste maal vragen om de regels van onze vzw, die jullie ondertekend hebben, te respecteren. Indien niet zullen secretaris, penningmeester en co-voorzitters van de vzw de teksten van ons HR volgen en de school daarvan verwittigen.

Laat ons dit in orde brengen tegen morgen 12u.

Steeds ter uwe beschikking,

Philippe

co-voorzitter vzw De Tinteltuin

Mijn vriendin is dan, uit schrik voor de gevolgen voor de kinderen, gezwicht en we hebben een ons billijke bijdrage gedaan, maar niet ten bedrage van €518. Ik heb dan het betalingsbewijs doorgestuurd.

Van Lieven C volgt nog een verzoek om deze kwesties toch maar niet aan te kaarten op de vergadering van later die avond, 18 maart – ik heb dat dan ook niet gedaan.

wil je vragen om de Algemene Vergadering met deze thema’s niet te belasten, maar achteraf persoonlijk met mij even het gesprek aan te gaan, of ik zie je straks niet, dan heb ik je nummer en beloof ik je in de loop van zondag te bellen!

Omdat rond deze periode (de enkele verslagen getuigen dat) op de algemene vergaderingen nog amper gewone ouders aanwezig waren, enkel de harde kern van bestuursleden en leerkrachten. Voor de aanpassing van de statuten en de installatie van het nieuwe bestuursorgaan de Tintelraad (weer dezelfde centrale mensen) was er zelfs niet de helft van de leden, zodat die op een volgende vergadering door een minderheid van ouders (dezelfden) werd goedgekeurd.

 


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *