tinteltand


Klasbudget: ouders betalen voor pedagogisch materiaal

Het merendeel van het door de ouders betaalde geld, wordt gespendeerd aan de klassen, het zogenaamde klasbudget. Die krijgen geld toegewezen dat de leerkracht in kwestie vrij kan besteden. Het bedrag dat daar dit jaar voor uitgetrokken werd, was 13.500 EUR. Dat wordt als volgt bepaald: elke klas krijgt per jaar in totaal 500 EUR + 12 EUR/leerling/maand (in de tabel hierboven misleidend – de 500 EUR is wel op jaarbasis), ofwel 500 EUR en 120 EUR per leerling. Dit wil zeggen dat op jaarbasis klassen met 10 lln €1.700 (€170/kind) krijgen, klassen met 15 lln €2.300 (€153/kind) en klassen met 20 lln €2.900 EUR (€145/kind).

Reeds uit het verslag WG Pedagogie van 2009 blijkt dat het deze groep is die gewoon de aankopen van didactisch materiaal voor de rekening neemt, dus met gelden van de ouderbijdragen. Het is ook veelzeggend dat een gezin op dit moment twee werkgroepen coördineert: Joost Vandenberghe (financiën) en Lieve Nelissen (pedagogie).

Overleg met werkgroep Financiën : wat wordt er verwacht en tegen wanneer ?

Elke uitgave voor kalenderjaar 2010 moet gebudgetteerd worden. Wat niet

gebudgetteerd werd kan ook niet gerealiseerd worden ! Nadenken is dus

duidelijk de boodschap. Alle input (meer dan) welkom :

  • Boekenhoek
  • Experimenteerhoek
  • Hoek Frans
  • Extra didactisch materiaal, wereldbollen, speelgoed, sportmateriaal, bijscholing leerkrachten,

uit: Verslag werkgroep Pedagogie, 7 oktober 2009

In de tabel waar de onkosten gespecifieerd worden (uit: Financieel Verslag Tinteltuin 2011), is het totaal gespendeerde klasbudget plots €2.000 lager dan de €13.500 enkele bladzijden eerder, €11.513. Opmerkelijk is dat daarvan 6.680 EUR (> 50%) uitgeven wordt aan ‘materiaal’ en nog eens ruim €2.000 EUR aan (onbeschreven) ‘anderen’. Verder kan het niet dat de bijna 6.680 EUR allemaal eenmalige kosten zijn en goed deel moet toch materiaal zijn wat meerdere jaren kan gebruikt worden.

Er was dus vorig jaar al, en dit jaar weer, teveel geld opgehaald bij de ouders. Een goede groep wist dat ook en heeft uit protest tegen de blokkering van die gelden zijn bijdrage ingehouden. In de Tintelraad waar de opleidingstoelage van de leerkrachten wordt goedgekeurd staat ook nog een stukje over de bijdrage:

◦ Van 44 % niet-bijdragende ouders (ouderbijdrage) zijn we naar 11 % gezakt.

Eén gezin weigert principieel te betalen, zij worden dus ook geen lid van de vzw en verliezen dus hun stemrecht in de vzw én moeten hun schoolrekeningen betalen door facturatie vanuit het secretariaat

Uit: Verslag van de Tintelraad van 22 februari 2011

Dit moet over ons gezin geweest zijn, na de talrijke telefoontjes waarin ik herhaaldelijk het standpunt van het bestuur van de vzw m.b.t. kosteloos onderwijs/maximumfactuur en de ‘verplichte bijdrage’ heb gevraagd, maar nooit antwoord gekregen. Het was nu eenmaal zo, dat moest betaald worden. Wat de gevolgen waren van niet betalen, kon men mij ook niet concreet vertellen, enkel dat het veel schade zou toebrengen aan onze positie binnen de school.

Opmerkelijk is dat hier gesteld wordt, dat zij die geen ouderbijdrage exact kosten gefactureerd krijgen van het secretariaat. Dat kan dan enkel gaan over extramuros (buitenschoolse) activiteiten, waarop dan nog de maximumfactuur van 60 EUR per kind in het basisonderwijs van toepassing is. Het hoeft weinig betoog dat een boel ouders wel te vinden zouden zijn voor een precieze facturatie. De realiteit is echter dat ze daar recht op hebben.


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *